Barngrupper inom förskola

När jag var och lämnade Oliver på dagis igår fick jag en rejäl ångestkänsla i kroppen vad gäller Elliot och dagis.

Oliver börjar skolan till höst men Elliot ska börja sin resa i ”dagislivet”. Ber om ursäkt, det heter ju numera inte dagis utan förskola. Förskolan ser ju inte längre ut idag som den gjorde förr, varken vad gäller antal barn eller innehåll. Förr kanske ”dagis” fungerade mer som ”förvaring” – ett ställe att förvara barnen på medan både mamma och pappa var iväg och jobbade, något som förhållandevis är rätt nytt. Ja, att både mamma och pappa jobbar, det var inte längesen det var vanligt att kvinnan var hemma.

Nu är det mer standard och förskolan är ett ställe där det finns utrymme för kunskap, lek och utveckling, förberedelse inför skolan och pedagogik som kräver en högre utbildning bland de anställda.

image

Oliver på väg hem från förskolan en regnig höstdag.

När jag igår såg kaoset bland pedagogerna, små ettåringar som skrek  länge innan en vuxen fick syn på dom som resultat av förstora barngrupper, då kände jag att kanske Elliot ska börja hos dagmamma istället.

Ångesten över tanken och det faktum att han sedan kommer få stå där och gråta ett tag innan någon har tid att ge honom uppmärksamhet, är som att medvetet försätta mitt barn i en situation jag aldrig själv skulle utsätta honom för.

Förskolan är såklart bra på många sätt. Inte minst för den sociala biten de kanske aldrig annars hade fått med sig  – samspel mellan kompisar och andra vuxna, att vänta på sin tur, att respektera andra människor i sin omgivning, hur man är mot sin kompis etc etc. All cred till förskolepersonalen, som de kämpar för VÅRA BARN. Men ändå, miljön är alldeles för hård för våra små.

Jag har nu haft två barn på förskola, vilket gått bra… tror jag? Jag känner verkligen för första gången att det går emot mina principer. Jag kommer forska mer i det och prata med dagmammor i området och av det bilda min uppfattning, så får vi se hur det blir när det är dags.

image

Oliver som liten.

Vad tycker ni om förskola och dagmamma?

  3 comments for “Barngrupper inom förskola

 1. mars 16, 2016 at 7:47 f m

  Jag håller med i dina tankar! Förhoppningsvis kommer det så småningom att vara stabilare för de små barnen i förskolan. De stora är ”härdade” och tryggare i sig själva än en ettåring. Jag är imponerad över hur de startat den nya avdelningen med ettåringar på Kymlinge. Så var det verkligen inte när Leon började. Vi kan prata om det mer sen! Puss

  • Jungfrumamma
   mars 16, 2016 at 5:14 e m

   Ja, det känns så hemskt verkligen att barngrupperna är så stora tycker jag. Ja det gör vi! Tack! 🙂

 2. mars 16, 2016 at 7:48 f m

  Glömde skriva: vilka fina bilder på Oliver ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *