Otrogen eller inte, det är frågan.

God eftermiddag alla ni som är inne här och kikar :).

Jag funderade på en sak, som jag kanske tagit upp förut men som jag tänkte klargöra en gång för alla. Jag vet att många i min omgivning pratat om mig och mina blåögda barn, åtminstone Oliver, mellankillen. Det har pratats om huruvida Oliver är Davids son eller inte, det vill säga om jag varit OTROGEN eller inte. Jag tycker det är så komiskt att folk gillar att spekulera i sånt här, vilket jag förstår, jag menar vi är ju alla människor och människor ÄLSKAR att snacka skit om varandra- även jag. Eller nja, jag snackar inte skit om mina vänner men jag älskar att höra om draman så helt oskyldig är jag inte.

Hur som helst, det här med att min och min fästmans 2 gemensamma barn är så ljusa då jag och David är så mörka har inget annat att göra med att både jag och David är halvsvenska. Båda våra mammor har BLÅ ögon (vilket man givetvis inte behöver vara svensk för att ha, missförstå mig rätt) och David har förresten GRÖNA ögon (jag är brunögd). Min mamma är dessutom rödlätt och Davids mamma blond. Hur kan då era barn bli blåögda undrar ni då? JO, det ska jag tala om för er kort och gott eftersom jag läst lite om genetik; Brunt är dominant över både blått och grönt, blått är dominant över grönt. En person som är grönögd har ENDAST två gröna gener, annars skulle denne ej kunna vara grönögd. I mitt fall har jag en brun gen och en blå, varav min bruna tar över min blåa (för att det är dominant i DET HÄR FALLET) och gör mig brunögd, däremot så bär ju jag på min blåa gen från mamma som jag kan i sin tur föra över till mina barn (50/50) vilket jag i båda fall har gjort. David då, i hans fall spelar inte hans föräldrar någon roll därför att han har ärvt två gröna gener från sina föräldrar och därför helt enkelt blivit grönögd. Detta innebär att när jag och David skapat ett barn så har de fått en blå gen från mig och en grön från David, alltså blir de blåögda eftersom den blåa genen är dominant över den gröna. SÅ enkelt var det. Så nu kan vi close the mission.

Lite mer kort fakta om ögonfärg:

Detta innebär också att två grönögda personer kan ENBART få grönögda barn. Två blåögda personer kan INTE få brunögda barn. Två brunögda personer kan få barn med vilken ögonfärg som helst :). Man får dock inte låta sig luras av genen bakom en ögonfärg samt PIGMENTET i ögat. En person kan ha genetiskt sätt blåa ögon men ha en grön skiftning, detta beror på hur mycket eller lite pigment som finns på regnbågshinnan. Detta är också orsaken till att barn kan byta ögonfärg några gånger under dennes livstid. Sedan måste vi bortse från avvikelser och mutationer såklart.

image

image

image

Mys med min lilla älskling. Om kärlek ändå kunde beskrivas <3

puss

En gammal goding på mig och mitt livs kärlek.

  4 comments for “Otrogen eller inte, det är frågan.

 1. Green eye
  november 26, 2015 at 8:25 f m

  Hej. Först och främst: vad har du för bekanta som sprider otrohetsrykten? Säg up bekantskapen med dessa människor.

  Sen en rättning angående ögonfärg. Så vitt jag vet är gröna ögon dominant över blå. Wikipedia förklarar det ganska bra:

  ”Det finns en genetisk modell som förklarar ärftligheten av blå, gröna och bruna ögon. I modellen är den bruna allelen i bey 2 alltid dominant, så även om en person är heterozygot och har båda alléerna kommer den bruna genen att bli uttryckt. Den gröna allelen på gey är dominant gentemot den blå allelen men recessiv mot den bruna allelen på kromosom 15.

  Detta gör att det bildas en dominansordning mellan genparen. En person med en brun allel på kromosom 15 kommer att få bruna ögon, om resten av allelerna är gröna eller blå. Finns det en grön allel på kromosom 19 och resten av allelerna är blå blir resultatet gröna ögon. Blå ögon uppstår bara om samtliga alleler är blå.”

  • november 26, 2015 at 9:52 e m

   Hej! Kul med kommentarer :). Jag bor i en liten stad, i en förort där alla snackar om alla. Jag har då hört genom kompisar att människor ifrågasatt detta. Det är inga jag umgås med idag. Vad gäller ögonfärgen så kan jag ha ju ha helt fel! Jag var spiksäker på att det var så jag lärde om den gröna genen. Att grön är den ”svagaste”, att det krävs två gröna gener för att man ska bli grönögd. Måste jag försöka kolla upp. Tack för infon !

 2. Fisa
  januari 21, 2016 at 10:55 e m

  Två blåa föräldrar kan aldrig få brunögda barn. anlag för brunt saknas tyvärr. Otrogen var man där. Men två brunögda föräldrar kan få blåa barn. Då det ligger i generna men då brunt är dominant blir det bruna ögon. Generationen efter handå tappa den bruna genen och då syns bra det blåa. Bas kunskap o grundskolan.

  • Jungfrumamma
   januari 21, 2016 at 11:19 e m

   Ja precis! Som mina två barn som är blåögda har ”min” bruna gen försvunnit. Jag är brunögd och min sambo grönögd, min mamma blåögd 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *