Rökning under graviditet

Tänkte faktiskt också passa på att ta upp det här ämnet om rökning under graviditet.

Till att börja med så kan jag erkänna att jag rökte under de första två graviditeter fram till vecka 10 ca, för att sedan sluta efter mycket konflikter med mig själv. Med tredje barnet snusade jag (efter att ha slutat röka ca 2 år innan) fram tills dess att jag plussade på stickan. Detta är på ett ungefär då jag inte minns helt klart. Jag slutade i alla fall och det som faktiskt räknas.

Min inställning till rökning är total nolltolerans med en viss förståelse för svårigheterna. Jag kan förstå att det är sjukt svårt att avstå från något för någon annans skull vare sig det är ens barn eller någon annan nära, trots att jag tror att de flesta faktiskt gör det för sina barns skull så långt man bara kan och har möjlighet. MEN jag anser helt klart att röka under graviditet är en handling som utförs under total egoism, total. Det, för mig, visar hur svag den människan är som inte lyckas sluta.

Jag har hört så mycket sjuka kommentarer av folk som röker under graviditeten som ”det är bättre att jag röker än att jag stressar upp mig ” förlåt, men jag köper inte det argumentet. För om det vore sant, så har jag utsatt mina barn för såå mycket stress i magen att jag lika gärna kunde fortsatt röka och det hade varit bättre. Hur dumt låter inte det?

Jag gillar inte att döma andra människor (det i ovan stycke är bara, enligt mig, ett konstaterande) och väljer heller inte att göra det när det kommer till detta ämne. Vissa människor har extremt påfrestande livssituationer, att faktum är, att rökningen ÄNDOCK är det minsta att oroa sig för. Det är både ledsamt och tragiskt, för det lilla barnet.

Det upprör mig faktiskt mer än att jag vet att någon röker under graviditeten och som jag ovan nämnt, inte för att jag är okej med rökning under graviditet, utan för att det till och med finns värre scenario.

Med detta sagt så tror jag verkligen att alla mammor, som har ett fullkomligt normalt tänk och fungerande livssituation, inte skulle utsätta sina barn för rökning under graviditet.  Det är ju också så att rökning under graviditet har minskat i Sverige vilket visar på att medvetenheten ökar. Man ska vara försiktig med att trampa ner på den kvarstående rökande procenten eftersom vi inte kan sätta oss in i dennes situation hur egoistisk hon än är. Jag tror det är bättre att vi hjälper snarare än klankar ner för då är chansen större att fler vågar sig fram och kan ta emot den hjälpen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *