Sterotypa könsroller

Alltså, hur arbetar man emot alla sterotypa könsroller egentligen i samhället? Hur gör man? Hur ska jag säga till mina barns fritidspedagoger att inte ruffsa grabbarna i huvudet och säga att ”du är ju en tuff grabb”? Eller hur allvarlig ska jag vara med min familj när dom ständigt hetsar grabbarna till att leka ”brottning”?

Jag uppmuntrar inte mina grabbar till brottningslekar bara för att dom råkar ha en snopp mellan benen. ”Men pojkar är så Leyla, dom gillar att slåss”, NEJ! Jag skiter fullständigt i alla argument om att ”förr i tiden var mannen den som jagade och slogs om ditt byte etc.”. Men snälla ni vi lever inte ”förr i tiden” och även om det VAR så förr så måste vi ju jobba och utveckla andra mer moderna beteenden.

Ja, det stämmer att mina söner älskar rollspel och leka att pinnar är svärd, dom får gärna leka det. Jag vill inte försöka sudda ut intressen utan snarare uppmuntra dom, ALLA intressen. Jag vill försöka sudda ut gränserna för leken, sudda ut det stereotypa könsmönstret i leken.

Jag vill uppmuntra mina barn att bli och göra precis vad dom vill! Utan några som helst gränser. Det är en extrem svår nöt att knäcka när det är så många som jobbar emot detta, överallt. Vart man än vänder sig så agerar människor utifrån detta mönster.

image

Denna fina pojke är en väldigt mjuk och empatisk kille. Han har ni vet såna där ”kvinnliga” typiskt omhändertagande egenskaper. Jo, men det ligger väl i flickors gener att vilja vårda och ta hand om?

Han gillar att dansa, laga mat och baka. När han var mindre stog han alltid och tittade i mammas sminkväska och avgudade mig när jag borstade glitter över ögonlocken. Han ville mer än gärna måla naglarna och ha glittriga tröjor på sig. Han fick allt detta!

Tror ni att dessa sidor hos honom idag är lika framträdande? Svar nej. 

  3 comments for “Sterotypa könsroller

 1. liberté égalité beyoncé
  februari 25, 2016 at 2:59 f m

  Motarbetar inte du syftet lite själv när du skriver ett statement som ”ja, det ligger väl i flickors gener att vilja vårda och ta hand om”? Oavsett om det skulle stämma för 99% av alla kvinnor så stämmer det defintivt inte för alla, vilket gör det till en stereotyp generalisering. Precis det som du säger dig vilja motarbeta.

  • Jungfrumamma
   februari 25, 2016 at 6:32 f m

   Jag är ironisk :).

 2. Amanda
  februari 25, 2016 at 10:50 e m

  Helt rätt! Väldigt synd att din son inte uppmuntrats av andra i din omgivning till den mjuka sidan som du beskriver. Det är inte meningen att man som barn ska öva bort vissa beteenden för att det strider mot normen.

  Jättefint blogg!

  Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *