Yoghurtsåser

image

Det här med dip och sås kan vara svårt ibland. Är ni trötta på alla färdiga tubsåser och burkdippar? Visst är det flottigt och gott men om man vill vara ”lite nyttigare” då?

Då ska jag ge er några recept på olika kalla yoghurtsåser (ca 3-4 pers):

Observera att man inte behöver honung men det höjer smaken väldigt mycket tycker jag.

Blanda följande recept med 3-4 dl turkisk yoghurt.

Allround

Basic vitlökssås:

2-3 stora vitlökar
Salt och peppar
1 tsk flytande honung

Sweet chilisås:

Ca 0,5 dl sweet chilisås
Salt och peppar

Till kött- och potatis

Tzatziki (snabbare variant):

Finhackad gurka som saltas
3 stora vitlöksklyftor
1 tsk flytande honung
Peppar (gärna vit)
1 tsk olivolja

Myntasås:

3 stora vitlöksklyftor
1 msk mynta (torkad går bra)
Salt och peppar
1 tsk flytande honung

Getostkräm:

1 paket getost
Salt och peppar (var sparsam med salt då osten är salt)
1 tsk flytande honung
1 tsk olivolja

Bluecheesesås:

1 paket bluecheeseost
Salt och peppar (sparsam med salt)

Till fisk

Senapssås:

Ca 3-4 msk senap beroende på senapssort, ju starkare desto mindre (välj en senapsort som än faller dig i smaken)
Salt och peppar

Dillsås:

4 msk dill (helst färsk eller fryst)
Salt och peppar
1 tsk honung

Gräslöksås:

4 msk gräslök
1 tsk honung
Salt och peppar

Citronsås:

Rivet citronskal
1 pressad citron
Salt och peppar
(Om man vill kan man ha i dill även i denna)

Till kyckling

Currysås:

2-3 tsk curry
Salt och peppar
1 msk flytande honung

Jag kommer fylla på om jag kommer på flera varianter. Men so far är det väl dessa jag brukar göra.

Hoppas detta kan vara till hjälp när inspirationen är noll :).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *