jungfrumamma86

JUNGFRUMAMMA

Alkoholvanor – på liv och död 

En bekant eller vän till min mamma gick bort för några dagar sen. Mamma var inte jätte nära vän till henne men ändå någon hon umgåtts med en hel del. Det som är tragiskt med hela den här historien är att hon bara blev omkring 50 år. Och orsaken lika hemskt och tragisk – nämligen skrumplever, eller levercirros som det heter. Känner att jag måste lyfta ämnet här. Det är viktigt. 

Jag trodde inte att det var möjligt i den åldern, trodde att det skulle dröja tills man blev mycket äldre för att drabbas av det. Levercirros innebär att levern helt enkelt slutar fungera till följd av för mycket alkoholkonsumtion. 

Jag blir också extremt berörd av detta. Det ger mig ångest men också sjukt mycket respekt för vad alkohol kan göra med kroppens organ. Det kan leda till ens död. Jag har ju en förkärlek för rödvin. Jag tar mig ett glas då och då för att jag tycker det är så otroligt gott. Jag är inte orolig för att jag ska drabbas av detta eftersom jag vet att jag inte har alkoholproblem eller dricker för stora mängder. Jag bara tänker på alla som faktiskt dricker så stora mängder alkohol. Se upp alltså.. det finns verkligen en anledning till att man i vissa undersökningar får frågan hur mycket alkohol man dricker. Och att gränserna är väldigt låga för vad som får läkarna att reagera och påstå att man dricker för mycket. 

Förr festade jag mer. Och när jag blev gravid med Oliver reagerade barnmorskan på mina svar om hur mycket alkohol jag drack innan jag blev gravid. Jag förklarade att jag festade en hel del, 1-2 ggr per månad. När jag festar dricker jag rätt stora mängder – vilket är anledningen till att siffran för antal glas per festtillfälle är hög. Då drack jag å andra sidan ingenting på övriga dagar. Nu går jag i stort sett aldrig ut och festar men tar mig ett glas då och då. Ibland ett glas på en vardag (mycket sällan) och 2 – 3 glas per helg ca. Vissa helger dricker jag inget alls, men jag och min vän brukar ses någon helgdag och äta gott och ta oss något glas. Det är vår grej liksom. 

Om jag inte minns fel så ska väl ett glas vin om dagen i snitt vara okej (?). Jag tycker ändå att alla, för sin egen skull, ska fundera lite över sina alkoholvanor. Ingen vill ju sluta upp i en sådan tragedi i så låg ålder! Jag kommer verkligen tänka en gång extra och inte ta mig ett glas mer än nödvändigt. Det är inte värt det. Min mammas bekant hade precis blivit mormor, men fick inte uppleva sina barnbarn längre än så. Hon låg tydligen på sjukhus i 7 veckor innan hon dog. Förstå ändå hur snabbt detta gick och illa däran hennes kropp var invändigt innan hon ens reagerade på att något var fel. 

Vila i frid, all respekt för familjemedlemmar och andra anhöriga. 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
jungfrumamma86

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats