Barn på sociala medier  | JUNGFRUMAMMA
jungfrumamma86

JUNGFRUMAMMA

Annons

Barn på sociala medier 

Godmorgon, 

Ledsen för lite update. Jag försöker hinna med att uppdatera så mycket som möjligt under veckodagarna men återigen så hinner man inte alltid då det är tempo från morgon till kväll. 

Igår på jobbet så kom jag och några kollegor in på ämnet sociala medier. Tänkte lyfta ämnet lite kort bara då jag tycker det är väldigt passande eftersom vi lever i en medie-hets i dagens samhälle. 

En kollega tycker att det är fel att lägga ut bilder på sina barn, vilket jag håller med om. Sen att man inte följer det är ju en annan sak. Det blev lite hett när vi pratade om det och jag brusar upp för att jag lätt blir provocerad av vissa argument. Men vad tycker ni om det? 

Personligen tycker jag att det är värre att låta sina barn själv beblanda sig med sociala medier, det vill säga med egna konton och så vidare innan dom är riktigt mogna för det, snarare än att man som föräldrar lägger upp kontrollerade bilder på sina barn. Där hade vi lite delade meningar, jag och en kollega. Jag tycker ändå diskussionen är intressant även om vi tycker olika. Och jag har dilemma när det kommer till det själv eftersom jag många gånger känner att man kanske inte borde lägga ut dom på internet hur som helst, då det facto sker utan barnens egentliga medtyckande eller godkännande. Där är jag ju dubbel eftersom jag inte är starkt för det men ändå gör det. 

Jag håller ändå fast vid att jag inte tycker barnen i för omogen ålder ska få ha egna konton då jag anser att barn i viss ålder inte förstår konsekvenserna av att själva lägga ut bilder och liknande som dom tycker känns okej. Dels kan dom i senare ålder “ångra” saker som delat med sig av och dels för nätmobbning etc de kan utsättas för. Sedan finns det ju andra aspekter som väger in, beroende av sociala medier och även att man som förälder kanske tillslut förlorar fullkomlig kontroll över användandet. 

Men som sagt, man är ju dubbel där. Jag tror ändå att om man som förälder använder sunt förnuft när man lägger ut bilder på sina barn tror jag inte att dom tar skada av det i senare år. Att ens föräldrar lägger ut fina bilder på sina barn som cirkulerar på olika sociala medier är knappast något som kommer påverka barnen negativt, tror jag. Det är ju jämförbart med 70-80-90 talets (även tidigare år) skolkataloger som hela kommuner bläddrat i (kanske inte riktigt jämförbart men vad annars kan man jämföra med?) Jag menar, barnen idag växer upp i en helt annan era där internet är basen för allting. Åtminstone kommer inte det ena eller andra barnet sticka ut ur mängden om hen finns på föräldrarnas kanaler i sociala medier. Utan snarare avviker man från normen om man är helt bortkopplad från det. 

Men, helt klart värt att diskuteras. Vi känner säkerligen inte till de mest allvarliga konsekvenserna av blottandet inom området heller. Man kan därför inte tala emot att det är dåligt att blotta sina barn på olämpliga sätt, minst sagt. 

Kanske såna här bilder är att rekommendera i fortsättningen, vad vet jag? 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
jungfrumamma86

Kommentera

  1. Livia

    Vad kul att ni diskuterat det som vi diskuterat mycket i skolan eftersom vi har kursen Pedagogisk dokumentation. Vi får diskutera det där sen vi med ?

Annons
stats