Barns skärmtid  | JUNGFRUMAMMA
jungfrumamma86

JUNGFRUMAMMA

Annons

Barns skärmtid 

Gaahh, vilken morgon jag har haft idag. För det första har både Oliver och Elliot sovit i vår 160-säng och tagit upp mer än halva ytan där jag och David fått dela på den resterande. Elliot har dessutom hostat hela natten och fört massa liv vilket gjort att jag inte kunnat sova alls. Jag är med andra ord helt slut idag. Har nu suttit och sträckläst i min psykologibok i ett par timmar men kände att jag behövde ta en paus nu. Så jag passar på att skriva detta inlägg som handlar om barns spel-och skärmrutiner.

Mina barn är ju i åldrarna 11, 7 och 2,5 år vilket visar direkt på att det är ett ganska brett spann. Hur gör man så att alla barn ska få syssla med sina intressen här hemma utan att den andra på något sätt påverkas av det? Jag menar, det är rätt självklart att lilla Elliot inte kan titta på när Dylan 11 år spelar overwatch som har 11-årsgräns. Vi har “bara” ett playstation vilket gör att den befinner sig ute i vardagsrummet eftersom David (min man) också spelar vissa (många) kvällar i veckan. Vi orkar inte hålla på att flytta fram och tillbaka på konsolen och alla sladdar och skit hela tiden, det funkar ju inte. Alternativ 1 är att köpa ytterligare en konsol som Dylan kan ha i sitt rum. Men den kostar ju bara några tusen liksom :(. Alternativ 2 är att Dylan spelar när framförallt Elliot sover. Det andra alternativet blir inte Dylan så glad över eftersom det då inte blir så många timmar han kan spela.

Och då kommer vi till frågan hur många timmar per dag eller vecka som är lämpligt för barn att spela? Det finns ju lite olika åsikter och forskning om detta givetvis. HÄR står det lite om hur det påverkas barns empatiska och kognitiva förmåga och HÄR står lite andra tips och råd om vad man ska tänka på. Vi definierar skärmtid där både spel och youtube-klipp räknas in. Just nu har vi kommit överens om att barnen får titta/spela på sina favoritgrejer 1,5 timme varje vardag efter att de gjort läxor och andra “måsten” och på helgerna är det 2 timmar om dagen alternativt spara ena dagens timmar och slå ihop det till 4 timmar nästa dag. Vi har testat detta i ca 2 veckor och insåg ganska snabbt att 2 timmar på helgen är jäkligt lite i förhållande till hur mycket de faktiskt spelat/tittat innan. Det gav ju oss i och för sig, en bra inblick i hur länge dom kan ha spenderat sin tid framför Tv:n tidigare. Det är en ganska obehaglig insikt om jag får säga det själv. Men Vad tror ni? Hur gör ni?

Oliver kan ju sitta timmar och bara kolla på youtube om han fick det. Det har till och och med varit så flera gånger att han blir sjukt besatt och aggressiv då vi sagt att han måste stänga av. Varningsklocka, eller? :D. Nackdelen med den uppdelning vi nu gjort är att det blir så mycket fokus på “hur många minuter har jag kvar”? och “nu vill jag gå hem och spela mina 2 timmar”. Ånej, känner jag bara. Känner mig som en diktator som står med fingret och pekar och domderar. En maktmissbrukare som ba “nä nä nä.. nu har du minsann gått 2 minuter över tiden”.

Jag läste något i expressen förut där två typ psykologer pratade om det här med skärmtid. Där ena psykologen sa att det inte är antal timmar som räknas utan hur mycket det går ut över andra aktiviteter. Medan den andra psykologen sa att skärmtid i stor utsträckning är skadligt för barnens utveckling både socialt och emotionellt. Jag vet inte vad jag ska tro på riktigt, båda argumenten låter väl rimliga, men jag tror man får känna efter lite själv. Dock känns det ju som att deras liv kretsar kring alla apparater vilket för mig känns helt sjukt.

Mina fina pojkar. En bild som ba fångade ögonblicket 😀

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
jungfrumamma86

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats