jungfrumamma86

JUNGFRUMAMMA

Egoism ur en annan synvinkel

Har ni också tänkt på detta?

Dom allra flesta människor har ju någon typ av förmåga att “känna med” andra människor, inte sant? Något som jag börjat analysera på mer eller mindre lösa grunder. När jag har pratat med människor runt omkring mig om detta så är det så intressant att se vilka typ av frågor eller situationer som människor “känner med” andra.

De som har djur brukar oftast känna mest med djur och tenderar att falla i tårar när djur far illa. Många kvinnor blir som mest berörda när de hör, läser om eller känner någon kvinna som blir utsatt för våldtäkt eller kränkande behandling. Medan föräldrar oftast plågas när barn far illa, särskilt barn i deras egna barns ålder. Inte så konstigt egentligen vid första anblick, eller hur?

Men, om man börjar tänka lite djupare på det här så är det egentligen rätt fascinerade över hur mycket detta är kopplat till egoism. Många kanske tänker att “åh, hen är så empatisk för hen berörs så mycket av andra”. Men det har ju i många fall inte ett dugg med empati att göra. Det har med medlidande att göra. Medlidande över hur jobbigt det känns för att det kommer för nära en själv. Är du kvinna så kan du relatera när en kvinna blir våldtagen för att det lika gärna kunde varit du. Är du förälder så kunde det lika gärna varit ditt barn som var med på bussen som körde ner i ett dike och dog. Har ni tänkt på hur ofta människor säger “varför just jag?” eller “varför drabbas just mitt barn”? En förståelig men fullt egoistisk kommentar som indirekt betyder att “kunde det inte varit något annat barn istället för mitt” om man läser mellan raderna. Personligen har jag alltid tyckt att en sån kommentar är mycket märklig och undrar varför man säger så. Man vill väl inte att det ska hända någon? Men det är ju inget man påpekar hos någon som varit med om det mest otänkbara. Man förstår ju såklart att folk i sådana situationer faktiskt mår så dåligt att man är så inne i sig själv, med all rätt och tänker på sin egen smärta. Men folk kan säga såhär flera år efter en bortgång till exempel när den värsta sorgen lagt sig.

Hur som helst. Jag lägger ingen värdering i att folk helt utgår ifrån sig själv. Jag gör också det. Alla gör nog det mer eller mindre. Men en del människor har faktiskt det vi kallar empatisk förmåga, det vill säga att kunna se till andra människors situation helt fritt från egna preferenser. Man kan på djupet känna empati för en annan människa och förstå att denna människa har andra förutsättningar, erfarenheter och förmågor att kunna hantera situationer på. Det är stor skillnad. Man förstår kulturella, religiösa och kontextuella skillnader mellan människors sätt att värdera situationer på. Det ligger liksom inga personliga angelägenheter bakom att man förstår en annan människa. Man bara känner empati oavsett vad det handlar om eller vem det är som situationen gäller.

Empati är något man lär sig. Alla människor kan lära sig att känna empati. Såtillvida du inte har en empatisk störning då. Då är det ju lite skrämmande att se hur mycket egoism många föräldrar lär sina barn till exempel. Hur mycket sjuka värderingar vi för över på våra barn och hur dom lär sig vilka värderingar som är “rätt” värderingar. Jag tänka mig att du som förälder lägger en bra grund för empati om du börjar med att förstå ditt barns behov och respektera dessa. Många föräldrar kör över sina barns behov för att tillfredsställa sina egna. Och då menar jag inte som att typ “nu ska du sova (för mamma vill ta ett glas vin)”. Utan jag menar behov av att dina barn ska stå under lydnad och underordnad dig, för att det känns lättare för dig som förälder att hantera situationen på så sätt. Dom ska lyda och har ingen talan för att mamma eller pappa har rätt och vet vad som är bäst, punkt slut. Hur ska barn då lära sig att andras behov och känslor också räknas? Hur ska ditt barn då lära sig att lyssna till och sätta sig in i andras situationer om du som barn aldrig fått uppleva det själv?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
jungfrumamma86

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats