Könsroller | JUNGFRUMAMMA
jungfrumamma86

JUNGFRUMAMMA

Annons

Könsroller

Det här med genus.

Det är ju så nytt, många vet inte vad det är eller innebär men ändå är det så viktigt idag.

Det känns ju som att vi går mer och mer åt det hållet där (vi försöker att) gränser och skillnader mer och mer suddas ut. Vi har en vision och en bild om att alla människor ska ha samma förutsättningar och möjligheter oavsett kön, etnicitet och ursprung.

Tanken är jättefin, men oj så lite den efterlevs i det stora hela. Jag har inget procenttal som visar på någonting men jag möter människor rätt ofta som har helt sjuka värderingar.

Det finns ju inte en människa som är ren i sitt tänk, vi är befläckade på alla möjliga olika vis och ihop bildar det bara ett stort kaos av motstridiga idéer och tankar om vad som är rätt och fel, bra eller dåligt.

Och vad är egentligen rätt eller fel? Det finns ju inget rätt svar på den frågan för alla har ju rätt sitt sätt. Det ända vi kan säga helt klart är fel är ju det som strider emot samhällets regelsystem. Det ÄR fel att slå, nedvärdera, mörda, mobba, kränka, aga, misshandla, blåsa, råna etc etc….. ändå gör vi fel varje dag.

Men vad om alla dolda småfel vi gör då? Hur påverkar det oss och vad blir följden av det? Att vi lär våra barn hur man ska vara, hur man inte får vara, hur en klassisk pojke eller flicka är. Om jag lär min pojke att pojkar slåss, är aggressiva och är bättre än flickor så kommer dom ju med enkel matematik bli sådan också – dvs en översittande mansgris med sjuk kvinnosyn och konstiga värderingar. Det tycker jag är helt fel. Där snackar vi om att man gör fel. Vi, samhället gör så fel.

Detta måste börja jobbas med i tidig tidig ålder, i hemmet, i skolan och på förskolan. Det borde ingå i någon slags lag att man i Sverige utgår ifrån barnens rätt till en könsneutral norm typ. Det borde vara olagligt med pojk resp flickavdelningar, det borde vara olagligt att kolla kön på barnet (även om jag gjort det själv haha), det borde införas ett strikt program om detta i förskolan/skolans läroplan, och det borde vara anmälningsplikt i skola/förskola om man misstänker att barnet får osunda värderingar med sig hemifrån vad gäller könsroller.

Haha, låter kanske sjukt men nej, ärligt!

image

Oliver och hans kompis som små prinsessor i högklackat 😄

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
jungfrumamma86

Kommentera

Annons
stats