Socialpsykologi  | JUNGFRUMAMMA
jungfrumamma86

JUNGFRUMAMMA

Annons

Socialpsykologi 

Psykologi, så jäkla intressant! Sitter och läser och får bredare och bredare perspektiv ju mer jag läser. Har precis läst ut kapitel 2 i min bok om socialpsykologi. Intressant ändå hur mycket vi gör utan att tänka oss för. Vi tänker inte på alla processer som ligger bakom vårat agerande, hur vi ser på andra människor eller hur vi ser på oss själva.

Har du någon gång funderat på hur du hamnat där du är idag. Har du familj? Barn? Är du chef eller jobbar du med något du aldrig trodde du skulle jobba med? I boken jag läser har de tagit Martin Luther King som exempel. Enligt många i hans närhet hävdar man att han var en ganska intetsägande person, lite medelmåttig sådär. Hur kunde han bli så stor och mäktig? Om det inte ligger hos personens intelligens eller egenskaper vad beror det då på?

I boken förklarar man att det finns en person – situation interaktion som handlar om hur människor förhåller sig till olika situationer. Människor tenderar även att välja situationer och också förändra de olika situationerna. Tänk dig till exempel att du går in i en, som vi i vardagligt språk kallar “depperiod” där du inte orkar med något, beklagar dig över ditt liv och inte har lust med något. Din avsikt är ju inte att dra ner andra i din “depp” men faktum är att du med stor sannolikhet kommer att göra det. Detta kan resultera i att andra i din omgivning drar sig undan. Eller om du träffar en ny kille och slutar umgås med dina kompisar. Dina kompisar ringer dig och frågar om du vill hänga med ut men du tackar gång på gång nej. Tillslut kommer dom sluta ringa dig och en dag när ni gör slut så står du där utan kompisar. Dessa är exempel på hur du förändrar en situation. Detta tyder ju på att det här med slump inte existerar. Inget är en slump utan bara massa omedvetna beteenden och val som förändrar din situation. Ganska uppenbart ju när man tänker på det. 

Men situationer tenderar ju även att förändra oss inte sant? Tänk dig att du börjat ett nytt jobb som du valt att söka. På denna arbetsplats håller de allra flesta på ett särskilt politiskt parti vilket du inte alls stödjer för fem öre. Men vartefter åren går och du börjat hänga med detta gäng även utanför arbetet varpå ni diskuterat mycket politik, är det inte helt omöjligt att du tillslut börjar tycka som dom. Situationen du hamnat i har förändrat ditt synsätt för det är ju inte enbart dessa människor som förändrat dig och dina tankar utan det är ju helheten – situationen. Du börjat på ett nytt jobb, du umgås mycket med dessa personer som du aldrig annars hade träffat och du har influerats av din situation, ditt jobb, dina arbetskamrater.

Det är ju personliga intressen, mål och tankar som ligger till grund för vart det är mest troligt att jag kommer att söka mig. Men det är också ihop med situationen som kommer vara avgörande för vart jag hamnar. Tänk såhär, jag är social, älskar att träffa människor och vill gärna stå i centrum där jag syns och hörs. Men beroende på vart någonstans jag kommer att vara den spralliga och högljudda Leyla kommer ju såklart ge olika utfall. Och det är ju de olika situationerna genom livet som format mig till den jag är idag. Hade jag verkligen varit så intresserad av att jobba med kriminella ungdomar om jag inte beskådat och befunnit mig i sådana situationer som ung? Hade jag varit lika intresserad av det om jag växt upp på Djursholm i en idyll? Hm, tveksamt. Intressant är det att läsa om detta i alla fall. Älskar psykologi! 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
jungfrumamma86

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats