Vänskap | JUNGFRUMAMMA
jungfrumamma86

JUNGFRUMAMMA

Annons

Vänskap

Hej vänner,

 

hoppas allt är toppen med er? Jag har suttit hemma idag och rekat inför B-uppsatsen som den nörd jag är. Var också över en sväng hos min kompis Livia och tog en kaffe. Och som vanligt kommer vi alltid in på djupa diskussioner. Denna gång handlade det om vänskap. Vi pratade om hur vi fungerar i olika situationer när man kanske upplever sig dissad, eller bara inte har tid med varandra för tillfället. En rent allmän diskussion.

Jag är ju en sån där person som har alldeles för mycket stolthet och visar mig inte “svag” W H A T  S O  E V E R! :-D. Där är jag och Livia väldigt olika så vi pratade om olika sätt att hantera sina känslor. Men vad är egentligen vänskap och vad baseras den på? Är det någon som har en bra definition av vänskap? Jag kan inte hitta någon bra definition, för det finns ju så många olika sorters vänskap. De kan dessutom vara i olika “rang”. Den kompisen jag hänger lite lätt med, utbyter lite fakta och lite skvaller med. Sedan finns det ju barndomsvänner, sådana man känt hela livet och känner en syskonrelation till – det vill säga att man kanske bråkar, gråter och berättar allt till. Eller bara en riktigt bra vän som man känt i några år och har så jäkla kul med. En sådan vän man berättar det mesta till men ändå är lite mån om att inte blanda in för mycket intriger eller problem med. Ja, listan kan göras lång. För att inte tala om syskonrelationer, kan man ha en kompisrelation till ett syskon? Den frågan kan ju inte jag svara på i alla fall då jag inte växt upp med mina syskon.

Det finns ju såklart forskning inom detta område. Vissa forskare menar att vänskap är en titel man sätter på allt som inte går att sätta någonting annat på, det vill säga – de relationer som inte innefattar attraktion, föräldraskap, förälskelse och så vidare. Vissa forskare har lyft fram att vänskap ändå kan innefatta intimitet, men utan fysisk attraktion och menar att det handlar om kvalitén på ett band mellan två människor som inte känner attraktion till varandra. Hur två individer som känner ett band tillsammans ömsesidigt bygger upp och förstärker kvalitén på detta band tillsammans. Kontentan är att vänskap faktiskt kan innefatta intimitet utan sexuell attraktion eller fysisk kontakt och att det därmed kan ligga till grund för vänskap mellan två individer. En definition enligt forskning är att vänskap handlar om att man ömsesidigt har ett utbyte av varandra i förhållande till lycka, stöd, tillgivenhet och delade intressen. Många som deltagit i olika studier beskriver kort att vänner är till för att ställa upp i vått och torrt samt någon man kan lita på.

Människor verkar se så olika på hur vänskap ska eller bör vara. Men det vekar som att något som verkar vara gemensamt för väldigt många är att när en vän sviker så är det nästan allvarligare än när en partner sviker än. Det känns som att vänskapligt svek är svårare att acceptera. Men frågan är om det beror på att det är “lättare” att dra sig undan vid sådant svek, eller om det är för att man helt enkelt tycker att det är allvarligare? Jag vet ju flera personer vars kille varit otrogen men ändå tar tillbaka honom. Medan personen brutit bandet till sin vän då vännen varit med personens pojkvän eller flickvän.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
jungfrumamma86

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats